Provedba kurikularne reforme na "naš" način

udžbenik_filozofije_4_razred_srednje_skole

Slučajno mi je u ruke dospio novi udžbenik, FILOZOFIJA - udžbenik filozofije u četvrtom razredu gimnazija, autora Hrvoje Jurić i  Katarina Stupalo. 

To velebno izdanje Školske knjige A4 formata mekog uveza na punih 592 stranice.

Sukladno programu filozofije te broju sati filozofije u školskoj godini svakog sata  učenik će za svaki sat filozofije obraditi  u prosijeku deset stranica ovog udžbenika te kroz to usvojiti nepobitna filozofska znanja neophodna za obrazovanje, kritičko mišljenje i daljnji život.

Sva sreća da je ovo novo izdanje u skladu s novim kurikulumom i ciljevima rasterećenja programa od nebitnih činjenica.  

Ne znam kako je učenicima no sami pogled na ovu udžbeničku tvorevinu izaziva nelagodu u nama.

Raznorazna promišljanja filozofa kroz povijest zasigurno će pomoći svakom od njih u daljnjem obrazovanju te borbi s administracijom javnih i državnih službi i apsurdnim odlukama naše države. 

Nedvojbeno je da će cjelokupno društvo kao i učenici profitirati nakon što sažvaču i dobro promisle ovo velebno izdanje udžbeničke građe, te će iz tog iskustva izvući dodatnu snagu po dobro prokušanom principu - što te ne ubije, ojača te.

Istovremeno je na tržištu odobren i udžbenik "FILOZOFIJA : udžbenik za 4. razred gimnazija" autora  Bruno Ćurko, Marko Kardum, Marina Novina, Julija Perhat, Sandro Skansi, Ines Skelac Element-Neodidacta na bijednih 230 stranica. Po samoj impozantnoj razlici u količini stranica možemo zaključiti da isti zasigurno ne zadovoljava norme modernog društva te je vjerojatno odobren pukom slučajnošću.

Da bi stvar bila još zanimljivija, kao da nije dovoljno jedno izdanje, Školska knjiga odlučuje se za gimnazijski program ponuditi i drugi udžbenik FILOZOFIJA - MISLITI I BITI - udžbenik filozofije u četvrtom razredu gimnazija autora Ivana Čehoka na nešto skromnijih 400 stranica.

Sagledavši razlike u broju stranica prvo spomenute knjige kao nada za učenike ostaje samo mogućnost da je bespotrebno opterećena izbornim i neobaveznim sadržajem, što se moglo uvelike spriječiti jednostavnim prebacivanjem tog dijela u digitalne materijale te smanjiti opterećenje na njihove kralježnice.

We use cookies

Na ovim stranicama koriste se kolačići koji su neophodni za funkcioniranje stranica i poboljšano korisničko iskustvo. Molim Vas da odaberete želite li prihvatiti kolačiće ili ne.