Tko kroji obrise Zagreba?

Daleke 1957. godine započeta je izgradnja Novog Zagreba, visoko urbaniziranog naselja.  Šezdesetak godina kasnije u zapadnom dijelu grada neposredno iza City Center West trgovačkog centra niče novo stambeno naselje Špansko - sjever.

spansko_sjever_izgradnja

Zgrade se grade jedna tik uz drugu. Koliko prirodnog svjetla stanari mogu očekivati u svojim stanovima, je li zadovoljeno pravilo od najmanje 4 sata dnevno sunca u dnevnom boravku? Kakva će kvaliteta života budućih stanara ovog naselja biti?

Možda se kvalitetnim življenjem umjesto parkova, livada i otvorenog prostora danas smatra blizina trgovačkih centara. Izgleda da smo došli do faze stambenih spavaonica, a dnevno svjetlo zamijenili svjetlom naših laptopa i mobilnih telefona.

Iz članka objavljenog na https://www.zagrebjenas.hr/u-stenjevcu-se-gradi-puno-stanova-a-to-ne-prati-drustvena-infrastruktura/ napisanog 21.2.2021., vidljivo je da je i sadašnji gradonačelnik Tomašević, još  iz perioda prije početka svog mandata svjestan činjenice kako javni sadržaji i društvena infrastruktura ne prate stanogradnju te kako nitko ne vodi računa o zelenim površinama. Ukoliko već nije u mogućnosti utjecati na norme i standarde urbane stanogradnje, nadamo se da će kao gradonačelnik poduzeti određene korake kako bi osigurao kvalitetu življenja sadašnjih i budućih stanara ovog novog naselja. 

 

We use cookies

Na ovim stranicama koriste se kolačići koji su neophodni za funkcioniranje stranica i poboljšano korisničko iskustvo. Molim Vas da odaberete želite li prihvatiti kolačiće ili ne.