2.8.2021. godine predstavljena je nova osobna iskaznica u RH

Danas je predstavljena nova osobne iskaznice ( eOI 2 generacije), koje u sebi sadrži i zdravstvenu iskaznicu. Veliki je to napredak i hvale vrijedan dodatak prethodnoj osobnoj iskaznici koja se mogla dodatno koristiti isključivo za elektronski potpis. Novom osobnom iskaznicom građani će se moći prijaviti i na e-građane.

Svaka promjena ovog tipa dobrodošla je i samo se možemo nadati da se neće na ovome zaustaviti. U ministarstvu unutarnjih poslova nadaju se da će s novom osobnom iskaznicom na kojoj su pohranjeni biometrijski podaci. Uz već postojeći čip u novu osobnu iskaznicu ugrađuje se i beskontaktni nosač podataka na kojem se nalazi prikaz lica osobe te dva otiska prsta.

U iščekivanju smo integracije i drugih dokumenata poput vozačke dozvole, ista je već ranije transformirana u kartični oblik te je prava šteta što i ona nije mogla biti dio osobne iskaznice, no prema informacijama MUP RH za ovo se čeka uredba na razini EU.

 

 
 
We use cookies

Na ovim stranicama koriste se kolačići koji su neophodni za funkcioniranje stranica i poboljšano korisničko iskustvo. Molim Vas da odaberete želite li prihvatiti kolačiće ili ne.