U službi političke elite

Poznata je činjenica da nacionalna televizija pod okriljem javnog interesa ubire basnoslovni novac putem harača zvanog pristojba.

Uz nebrojen broj radijskih postaja i četiri televizijska programa, pruža prisilnim pretplatnicima užitak gledanja i slušanja mnoštva komercijalnih sadržaja.  Čak su omogućili i primanje svog programa putem interneta, kako bi zakonski mogli nametnuti pristojbu i onima koji posjeduju bilo koji uređaj koji se može spajati na internet, poput računala, tableta ili pametnog telefona.

Odnedavno možemo čuti kako je iznos od 80 kuna premalen za vrhunski sadržaj koji nam pružaju, te da bi ga trebalo povećati. S druge strane, na teritoriju RH djeluje nekoliko komercijalnih televizija s više televizijskih programa koje sasvim dobro funkcioniraju na tržištu.

Nameće se pitanje trebaju li nama uopće četiri programa nacionalne televizije i nebrojeni radijski programi. Ne bi li bilo sasvim dovoljno iz javnog novca financirati isključivo jedan nacionalni radijski i televizijski program koji bi isključivo bio informativnog karaktera.  Ujedno financiranje raznoraznih orkestara, manifestacija, pa čak i proizvodnja negledljivih komercijalnih filmsko-serijskih materijala ne bi smjelo biti u domeni javne televizije. Kada ćemo već naučiti da komercijalni sadržaj pripada komercijaloj djelatnosti, a ne javnim servisima?

Postavlja se pitanje zašto nitko od oporbenih stranaka ne želi pokrenuti ovo pitanje, te ukoliko već ne može unutar sabora, onda putem referenduma srušiti taj parazitski organizam.

Je li HRT možda postao ne samo utvrda vladajuće političke elite, već i mjesto gdje se zbrinjavaju poslušnici putem međustranačkih dogovora?

 

We use cookies

Na ovim stranicama koriste se kolačići koji su neophodni za funkcioniranje stranica i poboljšano korisničko iskustvo. Molim Vas da odaberete želite li prihvatiti kolačiće ili ne.