Jesmo li pod okriljem epidemioloških mjera ostali bez ustavom zajamčenih prava?

EU Covid potvrda podigla je prašinu i prije uvođenja.  Hrvatska u dogovoru s ostalim zemljama uvodi potvrdu koja u osnovi ignorira preboljele koji se nisu testirali. U prvi se plan  guraju cijepljeni. 

Dakle, ako ste preboljeli COVID-19, a niste se testirali ili je vaš test bio negativan, nećete moći dobiti EU Covid potvrdu o preboljenju. Zašto,  pitate se? Odgovor epidemiologa je - nismo u mogućnosti utvrditi kada je točno došlo do infekcije pa samim time ne znamo koliko će vaš imunitet trajati. Vrlo je zanimljivo da u slučaju cijepljenih potpuno novim, neprovjerenim cjepivom, koje je još uvijek u trećoj fazi kliničkog ispitivanja, ne vrijedi isti takav odgovor. 

Možda biste pomislili: u redu, ako napravimo serološko testiranje možemo dokazati da imamo antitjela, to bi trebalo biti dovoljan dokaz o preboljenju i imunitetu, zar ne? Opet ste pogriješili! Epidemiolozi na ovo odgovaraju kako ne znaju koliko dugo ćete imati antitjela nakon infekcije. To je vrlo zanimljiv odgovor, s obzirom na to da su u dvije godine korone imali mogućnost provesti mnogo studija koje bi im dale egzaktne podatke o prirodno stečenom imunitetu. No čak i uz ovakvo ignoriranje preboljelih, postoje nebrojene studije koje pokazuju da je stupanj reinfekcije nakon preboljenja izuzetno nizak te da predstavlja dovoljnu zaštitu. (https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(21)00675-9/fulltext)

Zašto uz sve znanstvene dokaze država stavlja u diskriminatorni položaj te odlučuje ignorirati preboljele i gura ih u cijepljenje neprovjerenim cjepivima, ostaje otvoreno pitanje. 

We use cookies

Na ovim stranicama koriste se kolačići koji su neophodni za funkcioniranje stranica i poboljšano korisničko iskustvo. Molim Vas da odaberete želite li prihvatiti kolačiće ili ne.