Kratak je put od slobode medija do cenzure 

sloboda medija

Zbog virusa COVID-19 je više nego ikad došla do izražaja krhka strana domaćih medija. Veliki utjecaj stranih ulagača pod čijom direktivom rade i utjecaj lokalne politike na slobodu medija, danas u krizi ovih razmjera kad nam je najpotrebnije objektivno izvještavanje,  izraženiji je nego ikad.

Pod floskulom općeg dobra, sve više u medijima dolazi do autocenzure. Ako pogledamo situaciju s koronom, u današnjim medijima gotovo je nemoguće pronaći bilo kakve vijesti koje se razlikuju od službenog stava epidemiološke službe i vlade. Gotovo da je nemoguće pronaći relevantne vijesti o bilo kakvoj međunarodno objavljenoj studiji koja se protivi mainstream korona uvjerenjima i cjepivu kao jedinom rješenju. U strahu da će biti proglašeni bio teroristima, ili antivaxerima novinari su u potpunosti popustili pritisku big farma kapitala.

Kad bi se i zaobišla činjenica o neprenošenju vijesti vezano uz nuspojave cjepiva ili alternativnim metodama liječenja, kao stvari koje doista u teoriji mogu zakočiti  cijepljenje, nikako nije jasno kako se kroz naše medije zaobilaze masovni prosvjedi stotina tisuća ljudi u cijelom svijetu zbog uvođenja COVID putovnica i ograničavanje ljudskih sloboda.

Zabrinjavajuća je brzina kojom smo iz medija, koji prenose svaki prištić na guzi Lidije Bačić ili kakicu bebe Bloom, prešli do ignoriranja stvarnih i ozbiljnih događanja u zemlji i inozemstvu. Pokazuje li to da je trend transformacije medija iz javnog servisa u marketinšku platformu došao do svog vrhunca?

We use cookies

Na ovim stranicama koriste se kolačići koji su neophodni za funkcioniranje stranica i poboljšano korisničko iskustvo. Molim Vas da odaberete želite li prihvatiti kolačiće ili ne.