Inflacija ili ekstra marže

Svi svjedočimo divljanju cijena artikala u našim trgovinama i cijenama hrane u našim restoranima. Opravdano se postavlja pitanje leži li iza silnih povećanja cijena doista kriza u svijetu uzrokovana ratom u Ukrajini ili prošlogodišnjim divljanjem vlade vezanim uz COVID-19. Najviše zabrinjava činjenica da otkupne cijene sirovine, npr. mlijeka, uz cijelo to ludilo ostaju nepromijenjene, mijenja se samo cijena proizvoda u dućanima.

U jednoj pizzeriji u Zagrebu pizza od nedavno košta između  75 do 86 kuna. Može li se to doista opravdati uloženom energijom, radom te sastojcima od kojih je načinjena? Pitaju li se u toj pizzeriji koliko će gostiju povratnika imati i hoće li netko ponovno doći na pizzu koju će platiti 86 kuna? Je li opravdana cijena od 110 kuna za porciju lignji s pomfritom? Možda bi to netko i platio kad bi znao da se radi o domaćoj jadranskoj lignji. a ne o smrznutim patagonijskim lignjama. Bilo bi zanimljivo pogledati koliko je zaista porastao trošak poslovanja navedene pizzerije, a koliko iznosi ektra profit pod krinkom krize. No cijenama u restoranu presudit će oni koji ga posjećuju, neminovno je da će se ovaj problem riješiti sam.

S druge strane, tu su trgovci. Nije mi jasno da jedan dan pričamo o nevjerojatnoj inflaciji, a da istovremeno trgovački lanci mogu održavati niske cijene za proizvode na tzv. akcijama. Očigledno je da, kad uobičajeno precijenjene proizvode više ne žele na svojim policama ili im se rok trajanja opasno približi, mogu prilagoditi cijenu običnim smrtnicima.

Vlada je krizu pokušala ublažiti zamrzavanjem cijena pojedinih artikala. Nažalost, možemo primijetiti kako je već postalo uobičajeno da baš proizvoda s zamrznutom cijenom nema u prodaji. Nevjerojatno je da istih proizvoda do zamrzavanja cijene nikad nije nedostajalo. Ovakvu praksu bi, uz malo kontrole poslovnih knjiga, država mogla vrlo jednostavno sankcionirati.

Svaki oblik zarade u krizi mogao bi se okarakterizirati kao ratno profiterstvo. Možda bi bilo daleko efikasnije kad bi država odredila maksimalnu dozvoljenu maržu na osnovne prehrambene proizvode i to na  temelju proizvodnih cijena te uvela minimalne količine zaštićenih proizvoda koje su trgovci dužni uvijek imati dostupne. 

We use cookies

Na ovim stranicama koriste se kolačići koji su neophodni za funkcioniranje stranica i poboljšano korisničko iskustvo. Molim Vas da odaberete želite li prihvatiti kolačiće ili ne.