Svakim danom smo svjedoci sve većeg zadiranja države u osobne slobode.

Sve je počelo ne tako davno 2010. godine, kad je tada vladajući SDP na sve moguće načine pokušavao progurati referendum za ulazak Hrvatske u Europsku uniju. Politički dobro zamišljene promijene olakšavaju referendumski proces i omogućavaju da se ideja političara provede u djelo. 

S stajališta politike sve je bilo u redu dok se referendum koristio za pitanja koja su gurana od strane politike i države, no ubrzo razne društvene organizacije, udruge i oporbene stranke uviđaju kako sada mogu ono što je prije bilo nezamislivo - progurati referendum bez podrške većinskih političkih stranaka. 

Kako bi razriješili ovaj problem prevelikog utjecaja naroda na politiku, kao džoker u rukavu pronalazi se Ustavni sud. Odjednom referendumska pitanja više nisu volja naroda i jedini mogući mehanizam kojim narod može zaobići politiku s kojom se ne slaže.

Sada dobivamo još jedan politički filter kojim se pod krinkom protuustavnog, diskreditira direktnu volju građana i nastavlja upravljati državom ustaljenim staljinističkim metodama postavljajući Ustav iznad građana. 

Nekim čudom više ne vrijedi jedna od temeljnih odredbi Ustava:

„Republika Hrvatska je određena kao jedinstvena, nedjeljiva, demokratska i socijalna država, u kojoj vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu kao zajednici slobodnih i ravnopravnih državljana. Narod ostvaruje vlast izborom svojih predstavnika i neposrednim odlučivanjem“

 

 Dakle djelovanjem Ustavnog suda,  neposredno odlučivanje kao temeljna odredba Ustava prolazi kroz politički  filter tijela koje bi ga moralo pod svaku cijenu braniti. Tijela koje nije neposredno birano od naroda već politički ustoličeno.

Dodatno se postavlja  pitanje mogućnosti izmjene Ustava putem referenduma gdje ovakvim tumačenjem Ustava zapravo niti jedna Ustavna promjena ne bi mogla biti donesena jer je u suprotnosti s trenutnim ustavom. 

 

We use cookies

Na ovim stranicama koriste se kolačići koji su neophodni za funkcioniranje stranica i poboljšano korisničko iskustvo. Molim Vas da odaberete želite li prihvatiti kolačiće ili ne.